nieuws

Met uw autorijbewijs B op een brom- of snorscooter rijden!

De sleutel tot scooterrijden is uw autorijbewijs. De scooter is voor heel veel forenzen de ideale oplossing voor woon-werkverkeer. Met uw rijbewijs B mag u namelijk ook automatisch op een brom- of snorscooter rijden.

Met een scooter heeft u nooit last van files en komt u dus altijd op tijd op uw werk of op uw afspraken. Voor middellange afstanden is het een perfect alternatief voor de auto, met allerlei grote voordelen. U hoeft nooit meer eindeloos op zoek naar die ene beschikbare parkeerplaats in de binnenstad tegen woekertarieven, u haalt heel eenvoudig een brandstofverbruik van 1 liter op 30 kilometer en u bent geen motorrijtuigenbelasting verschuldigd. Steeds vaker zijn er in stadscentra ook speciale scooterparkings beschikbaar. En mocht u bang zijn voor een regenbui: wees gerust, want volgens meteorologen valt in Nederland slechts 7% van de tijd neerslag, hetgeen per jaar neerkomt op zo'n 15 van uw werkdagen.

Rijbewijs
Bent u in het bezit van een autorijbewijs (categorie B)? Dan ziet u op uw roze papiertje of pasje ook de letters AM staan; dat betekent dat u een brom- of snorfiets met een maximale cilinderhinhoud van 50cc mag besturen. U hoeft daarvoor gn aparte rijlessen te nemen of examen voor te doen. Wilt u graag scooterrijden, maar voelt u zich nog niet helemaal thuis op zo'n tweewieler? Er zijn honderden bij BOVAG aangesloten rijscholen in het hele land waar u terecht kunt voor een vrijblijvende bromfietsles, uiteraard onder begeleiding van een deskundige instructreur.


Comfortabel
De term 'scooter' is een verzamelnaam en typeert het uiterlijk van de gemotoriseerde tweewieler: omdat het motorblok onder de zitting is geplaatst en rechtstreeks het achterwiel aandrijft, rusten de voeten naast elkaar op een treeplank en achter het schutbord waarop het stuur is gemonteerd. Enorm comfortabel dus; wanneer er ook nog een windscherm op het stuur is gemonteerd, zit de bestuurder vrijwel volledig beschut tegen weersinvloeden. Zowel motorfietsen als brom- of snorfietsen kunnen een 'scooter' zijn; met een cilinderinhoud vanaf 50cc is het officieel een motorfiets en daarvoor heeft u wl een apart rijbewijs nodig (categorie A). Tot 50cc is het voor de wet een bromfiets f een snorfiets en die mag u met rijbewijs AM besturen, hetgeen u dus automatisch verkrijgt bij het autorijbewijs B.

Brom of snor
Of het een brom- of een snorfiets betreft, hangt af van de maximale constructiesnelheid. Is de scooter afgeregeld op max. 45 km/u, dan betreft het een bromfiets -met geel kentekenplaatje- en is de bestuurder (en passagier) verplicht een helm te dragen. Bromfietsers moeten binnen de bebouwde kom op de rijbaan rijden, tenzij anders aangegeven. Is de maximale constructiesnelheid 25 km/u, dan is het een snorfiets (blauwe plaat), zonder helmplicht, waarvoor vrijwel dezelfde verkeersregels gelden als voor een fiets.
Bekijk alle nieuwsberichten.